Protectia programelor informatice

Protectia programelor informatice

Proprietatea intelectuala este una dintre cele mai valoroase forme de proprietate in zilele noastre. Printre cele mai expuse forme de proprietate intelectuala se numara programele informatice.

Prin program informatic se intelege o colectie de programe pentru calculator, proceduri si documentatie care permite realizarea unei sau mai multor actiuni pe un sistem informatic. Expresia include programe de aplicatie (spre exemplu, procesoare de texte sau programe pentru tabelar), sisteme de operare si middleware (programe care controleaza si coordoneaza sisteme distribuite). Prin notiunea de protejare a unui sistem informatic trebuie sa intelegem urmatoare: codul sursa, codul obiect, mnemonicele, microcodul, formatele de intrare, afisajele vizuale si manuale.

Costurile acestui tip de incalcare a proprietatii intelectuale pot avea importante consecinte financiare, dar nu numai acest tip. In literatura de specialitate au fost identificate trei tipuri de atacuri asupra proprietatii intelectuale continuta in programele informatice: pirateria, dezasamblarea sau decompilarea si modificarea. Protectia drepturilor de autor in cazul programelor informatice include o protectie tehnica si o protectie legala, despre care vom vorbi in articolele urmatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *