Informatica judiciara

Informatica judiciara

Informatizarea tribunalelor constituie un domeniu de aplicabilitate al informaticii de gestiune. Institutiile judiciare cunosc o structura foarte greoaie; pentru a gira o asemenea structura, informatizarea se prezinta drept singura solutie.

Informatizarea tribunalelor

Dezvoltarile tehnologice din domeniul informatic au avut un impact important in legislatie si doctrina, in timp ce impactul asupra procedurilor judiciare a fost foarte limitat. Literatura de specialitate evidentiaza capacitatea tehnologiei de a maric eficienta procedurilor judiciare si maximizarea efectivitatii sistemelor de rezolvare electronica a disputelor. Avansurile tehnologice pot ajuta la rezolvarea multor provocari legate de dezvoltarea de curti electronice, cum ar fi validarea identitatii, tratarea evidentelor, procesarea datelor.

Informatica la care face apel pentru a gira tribunalele este calificata judiciara, deoarece necesita participarea specialistilor din drept pentru a elabora solutii informatice.

Gestiunea informatica a instantelor urmareste optimizarea functionarii acestora prin mijlocirea calculatorului, automatizand consultarea dosarelor, cazierelor si registrelor(in care sunt inregistrate condamnari, infractiuni, antecedente penale, sanctiuni civile, etc), oferind posibilitatea unei documentari complete asupra unor aspecte juridice si intocmirii unor statistici cu caracter sociologic judiciar,etc.

Utilizarea calculatoarelor este de un folos real in obtinerea unor copii dupa diferite acte. Aceasta facilitate, prezinta o mare importanta practica deoarece termenele de atac curg din momentul pronuntarii, astfel castigandu-se un timp care poate fi pretios. De asemenea, in ceea ce priveste editarea actelor repetitive calculatorul ofera un ajutor remarcabil.

In domeniul cazierului judiciar, utilizarea calculatorului se arata deosebit de utila, consultarea manuala a inregistrarilor fiind foarte dificila.

Gestiunea informatica a instantei urmareste optimizarea functionarii lor, prin reducerea timpului mediu de solutionare a spetelor, utilizarea eficienta a patrimoniului imobiliar si mobiliar al instantelor, etc.

Calculatoarele sunt utile si pentru realizarea unor statistici de interes ministerial sau din punctul de vedere al Procuraturii, statistici care sa ofere informatii relative la femonenul infractional.

Statistici utile pot fi realizate si in domeniul sociologiei juridice, de exemplu divorturile, psihologia judecatorilor in raport cu varsta, etc.

In domeniul Cartilor funciare informaizarea se arata foarte pretioasa, cu ajutorul calculatorului putand fi realizate numeroase aplicatii care sa vizeze imprimarea de extrase funciare, afisarea de date despre proprietarul unui imobil, afisarea proprietatilor unei persoane, diverse statistici, etc.

Gestiunea criminalitatii

Un alt domeniu in care calculatorul este de mare folos este acela al gestionarii amprentelor. Digitizate in formule matematice, impresiunile digitale pot fi stocate pe suporturi fizice si comparate cu alte amprente de pe corpurile delicte, in vederea identificarii delicventilor.

Asa-numita frauda de plastic, folosind card-urile de credit furate sau pierdute de proprietari si cashcards reprezinta cea mai rapid crescatoare arie de frauda in lume.

Cea mai comuna metoda de comitere a fraudei folosind card-uri consta in realizarea de aplicatii false, furarea cartilor aflate in tranzit, folosirea cu alte scopuri a card-urilor altor persoane si reprocesarea card-urilor furate sau pierdute prin intermediul retelelor criminale. Exista de aseenea, un numar crescator de contrafaceri in frauda cu card-uri.

In Regatul Unit(UK), patru operatii distincte sunt grupate sub conducerea Miscelllaneous Force index:

-Juvenil index;

-Central index of prostitutes and adult cautions;

-Missing persons bureau;

-Character inquiry section.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *