Contractul privind accesul la bazele de date

Contractul privind accesul la bazele de date

Serviciile de acces a bazelor de date majore solicita ca fiecare utilizator sa semneze un contract inainte de furnizare serviciilor. Majoritatea prevederilor contractului sunt cele care pot fi gasite in orice contract de furnizare de servicii. Compania care furnizeaza serviciul va accepta sa furnizeze acces la bazele de date, in timp ce clientul accepta sa plateasca in acord cu tarifele companiei. Contractul va stabili, de asemenea, sumele care trebuiesc platite pentru daune provocate. Exista, insa, un set de prevederi care este specific acestui tip de contracte. Acest set de prevederi defineste drepturile clientului de a transfera parti din bazele de date pe propriul calculator.

Aceste prevederi trebuiesc sa stabileasca un echilibru intre nevoie clientului si prectia bazelor de date – bunul cel mai de pret al companiei care furnizeaza accesul. Contractele trebuie sa permita clientilor sa copieze parti ale bazelor de date pentru a le imprima pentru studiu sau pentru a le include in articole, carti, rezumate si alte lucrari scrise. Contractele interzic retentia unor cantitati substantiale de material, pentru a impiedica clientii sa creeze sisteme de accesare a unor baze de date concurente. Aceste prevederi sunt importante in primul rand pentru companiile care furnizeaza acces la materialele care nu sunt protejabile prin drept de autor(cum ar fi de ex. publicatii guvernamentale, statute, decizii ale curtilor de judecata). Anumite programe pot permite accesul numai celor care au semna contracte cu clauze referitoare la copierea bazelor de date. Alte programe pot detecta activitati de copiere intensa(pe de alta parte, deoarece preturile oentru acces sunt, de regula, ridicate, copierea unei parti semnificative a bazei de date va “afecta” serios contul firmei sau persoanei care o va face).

O alta modalitate de distribuire a bazelor de date mari este reprezentate de CD-ROM. Vanzarea bazelor de date se petrece in mod similar vanzarii de carti, programe pentru calculator, jocuri,etc; dar va fi imposibil sa negocieze cu fiecare cumparator un contract(chiar daca s-ar face acest lucru, cumparatorul poate vinde CD-ROM-ul unei alte persoane, astfel incat bazele de date neprotejabile prin drept de autor vor ramane neprotejate). Reglementari juridice viitoare vor reglementa, probabil, asemenea situatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *