Contractul de echipament

Contractul de echipament

Aceste contracte sunt cele mai importante din punct de vedere financiar, dar ele nu sunt cele mai complexe; sunt contracte prin care vanzatorul transfera sau accepta sa ransfere proprietatea bunurilor cumparatorului contra unei sume, numita pret.

A. Configuratia sistemului si performantele asteptate constituie specificatiile, rubrica esentiala a acestor contracte; sunt examinate chestiunile de compatibilitate(cu elementele sistemului preexistente sau care vor fi achizitionate ulterior), de interfata, eventual, cu o retea de teletransmisie, de conformitate cu anumite standarde(de exemplu, ASCII,etc) si lingvistice, de suplete(posibilitatea modificarii caracteristicilor de capaciate in functie de tratarile efectuate).

Este fundamentala calitatea sistemelor de a fi fiabile, problemele cauzate de echipamentul informatic putand avea consecinte considerabile. Criteriile de fiabilitate pof fi fondate pe calculul “timpului mediu intre doua caderi”(MTBF in engleza) sau o alta modalitate suficient de precisa(procentaj global pe indisponibilitate pe o anumita perioada s.a.m.d), respectarea acestor criterii fiind sanctionata prin obligatia inlocuirii totale sau partiale a materialului.

Performantele asteptate sunt diferite in functie de finalitatea vizata de utilizator si nu prin date exclusiv tehnice si sunt verificate printr-un test complet al echipamentelor.

B.Trei probleme sunt vizate dupa instalarea sistemului:

a.Componentele care asigura functionarea si suportul de informatii(discuri,benzi,etc.), daca prezinta un asemenea caracter incat numai furnizorul poate asigura aprovizionarea(de exemplu, hartie termica de un tip special) antreneaza specificarea unor conditii pentru dejucarea unor eventuale tentative monopoliste.

Daca aceste componente sunt standardizate, contractul trebuie sa precizeze daca sursele de aprovizionare alternative sunt autorizate pentru a evita imputarea unui defect datorat utilizarii unei componente concurente.

b.Conditiile in care se formeaza personalul:consiliere permanenta sau partiala, efectuarea de demonstratii, documentatii gratuite si reproductibilitate cu uz intern, etc.

c.Problemele relative la intretinere sunt suficient de numeroase si diverisficate incat pot face obiectul unui contract individual, care poate fi incheiat cu o alta firma decat cea care a livrat echipamentul. Acest contract particular este numit contract de intretinere. Trebuie facuta distinctia clare intre intretinere si garantie; conferirea intretinerii unei alte firme decat cea care a vandut echipamentul nu exonereaza furnizorul de obligatia garantarii viciilor ascunse. Elaborarea unui calendar de intretinere este recomandata pentru a nu perturba anumite operatii.

C.Preturile echipamentului si a intretinerii trebuie stabilite foarte clar pentru a evita contestatiile ulterioare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *