Auxiliarele informatice

Auxiliarele informatice

Informatica juridica documentara si informatica judiciara de gestiune corespund unor functii esentiale care s-ar putea ca intr-o zi sa nu mai poata fi asigurate, de o maniera satisfacatore, fara calculator. Ele dau nastere unor realizari de mare anvergura, bazate pe sisteme importante sau larg distribuite. Auxiliarele informatice, in schimb, sunt aplicatii limitate, in care recursul la calculator este mai degraba o facilitate decat o necesitate, care tind sa se dezvolte datorita caracterului repetitiv al anumitor situatii de rationament, de redactare sau analiza a unui text de lege.

Luarea unei decizii

Utilizarile particulare ale informaticii care dau solutia logica a unei probleme, sunt grupate sub numele de ajutor la decizie. Acestea constau din analiza tuturor textelor care au o legatura cu o problema pentru a degaja mecanismul logic al regulilor de drept privitoare la acea problema, astfel incat un dialog informatic sa fie posibil intre utilizator si calculator, acesta indicand pentru fiecare caz in parte in functie de conditiile si drepturile introduse, consecintele care se ivesc.

Aceste aplicatii , care au o mare valoare pedagogica si o reala utilitate practica in cazur precise, intereseaza:

invatamantul dreptului (invatamant asistat de calculator) pentru testele de cunostinte si pentru rigoarea juridica a studentilor;

profesiunile care implica un sector de reglementari detaliate(notari, consilier fiscale, etc.), deoarece programarea poate gira calcule cum ar fi parti dintr-o mostenire, calcularea taxelor, a impozitelor etc.;

-responsabili insarcinati cu elaborarea legilor care au astfel mijlocul de verificare a bunei functionari teoretice a legilor in curs de elaborare.

Etapele care trebuiesc urmate sunt:

A. Analiza prealabila

Aceasta se realizeaza in mai multe etape: colectarea tuturor textelor care au legatura cu problema in cauza; recenzarea cazurilor care antreneaza consecinte de drept; formalizarea si simplificarea dispozitiilor textuale; construirea unei tabele de decizie sau a unei organigrame, incepand cu conditiile ierarhice cele mai importante.

B. Programarea

Consta in realizarea unui program care sa testeze seria de conditii intalnite pentru a trage concluziile.

Pe aceste metode auxiliare de decizie, functioneaza in Europa cateva aplicatii remarcabile; la universitatea din Milano au fost realizate, cu scopuri pedagogice, simulari conversationale bazate pe tabele de decizie care privesc incapacitatile, renuntarea, reprezentarea in dreptul italian; in Cehoslovacia, ajutorul la decizie este utilizat in materie de pensie alimentara,etc.

Ajutor la redactare

Ajutorul la redactare consta in furnizarea unui act informatic in momentele conceperii textului dorit, act autentic, statut de societate, text de lege, etc.

Diferitele propozitii ale textului in timpul elaborarii(conditii, circumstante, consecinte de drept, exceptii, etc.) apar pe monior dupa un decupaj care corespunde logicii interne ale textului. Acest tip de aplicatie face apel la programe elaborate care pun in relief structura logica a textului considerat, astfel incat o simpla privire sa poata decela aberatiile, redundantele si contradictiile: este deci posibil, gratie aceste permanente vizualizari, sa se realizeze toate corectiile de fond pentru ajustarea textului cu intentii legislative(inserare de amendamente, mixarea textelor de diferite origini s.a.m.d) si toate modificarile de forma(inversiuni, rapoarte, contradictii,etc). Aceste programe pot fi utilizate in legatura cu un sistem documentar pentru a verifica armonizarea legislatiei(abrogari, innoiri,etc) si coeerenta textului.

Cele mai satisfacatoare programe de acest tip se bazeaza pe metoda de prezentare structurala a limbajului juridic, formalizat de L.E.Allen(profesor la universitatea din Michigan).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *